21. heinäkuuta 2018

Gin Phillips – Niin kuin me olisimme kauniita

Kirjan tiedot
Kirja: Niin kuin me olisimme kauniita / Petojen valtakunta
Kirjailija: Gin Phillips
Suomentaja: Jaakko Kankaanpää
Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 350 











Eläintarha on melkein tyhjillään, mutta Joan ja hänen nelivuotias poikansa viivyttelevät ennen lähtöä. He ovat viettäneet yhdessä lähes täydellisen päivän, he ovat onnellisia. Mutta eläintarhan portilla Joan näkee jotakin, mikä saa hänet ryntäämään lapsi sylissään pakoon, takaisin eläintarhan uumeniin. Seuraavan kolmen tunnin ajan - koko romaanin ajan - Joanin ja hänen poikansa elämä on uhattuna. Kun eläimet he ovat vankeina eläintarhassa, joka onneksi on Joanille läpikotaisin tuttu. He pakenevat pitkin kiemurtelevia polkuja, rakennustelineiden alta, piilottelevat karusellin takana. Koko ajan Joan tuntee poikansa sydämen sykkeen tiiviisti itseään vasten. Petojen valtakunta on mestarillinen trilleri ja vahva kuvaus siitä eläimellisestä vaistosta, joka yhdistää vanhemman lapseensa. Se kysyy, mihin saakka olemme valmiita menemään suojellaksemme rakkaitamme.   

*** 

Taas tällaisen ahmaisukirjan vuoro. Gin Phillips on tarttunut kirjassaan hyvinkin ajankohtaiseen aiheeseen nimittäin joukkoampumistilanteeseen. Kirjan alussa äiti poikansa kanssa kohtaa eläintarhan portilla järkyttävän näyn, kuolleita ihmisiä makaamassa joka puolella ja asemiehiä osoittelemassa ihmisiä aseilla. Miehet eivät huomaa Joania eikä hänen poikaansa, joten he onnistuvat pakenemaan paikalta ja piiloutumaan.

Kirjassa pääkertojana toimii Joan, mutta silloin tällöin puheenvuoro annetaan myös muille eläintarhassa piilossa oleville henkilöille ja myös yhdelle asemiehistä. Lisäjännityksen tarinaan tuo Joanin poika, joka ei välttämättä aina ymmärrä, mitä tapahtuu. Joanin täytyy huolehtia sekä itsensä että poikansa hyvinvoinnista ja tämä tuo mukanaan uusia haasteita. Pidin Joanin hahmosta sillä hänestä ei oltu tehty mitään supernaista joka selviytyy kaikesta, vaan hän oli ihan tavallinen äiti. Äiti, joka tekisi mitä tahansa lapsensa eteen.
"Vauva itkee niin kauhean kovaa. Jos hän ilmoittaa itsestään, nainen haluaa varmasti tulla hänen luokseen. Istua hänen viereensä niin että he saavat turvaa toisistaan. Vauva itkee niin kauhean kovaa. Jos äiti ja vauva tarvitsevat apua, millainen ihminen kieltäytyy?" 

Olisi ollut helppoa kirjoittaa tarina vain yhden ihmisen eloonjäämistaistelusta, mutta onneksi tässä kirjassa seurataan useamman ihmisen kohtaloita. Tarinan edetessä on myös kiinnostavaa päästä näkemään kaikki asemiehen näkökulmasta. Lukija saa pohtia ampujan motiiveja ja tutustua hänen menneisyyteensä siinä samalla. Mitkä kaikki asiat ajoivat ampujan tähän tekoon ja, minkälainen ryhmädynamiikka ampujien välillä vallitsee.

Kirja oli mielestäni todella mielenkiintoinen ja piti kyllä otteessaan loppuun asti. Kirja on mielestäni kirjoitettu hyvin uskottavasti. Itsekin on joskus tullut ajatelleeksi, miten tuollaisessa tilanteessa toimisi. Suosittelen kirjaa kaikille jännityksestä pitäville ja niille joilla on aikaa istua alas muutamaksi tunniksi, sillä tätä kirjaa ei voi laskea käsistään. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti