22. syyskuuta 2018

Jessie Burton – Nukkekaappi

Kirjan tiedot
Kirja: Nukkekaappi
Kirjailija: Jessie Burton
Suomentaja: Markku Päkkilä 
Lukija: Vuokko Hovatta
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 430









Nuori aviovaimo Nella koputtaa uuden kotinsa oveen Amsterdamissa vuonna 1686. Vastassa ei olekaan hänen miehensä, kauppias Johannes Brandt, vaan tämän synkkä ja teräväkielinen sisko ja kaksi omituista palvelijaa. Kun Johannes lopulta saapuu, hänellä on mukanaan erikoinen häälahja: nukkekaappi, joka on tarkka kopio heidän kodistaan. Nella alkaa sisustaa pienoistaloaan, mutta mystinen miniatyristi lähettää pyytämättä esineitä, jotka tuntuvat ennustavan tulevaa. Yrittääkö nukentekijä paljastaa talon kätkemät salaisuudet Nellalle ennen kuin on liian myöhäistä, vai haluaako hän tuhota kuvaamansa talon asukkaat?

*** 

Kirjahyllyssäni on odotellut jo monta kuukautta Jessie Burtonin Nukkekaappi. Tein jonkin aikaa sitten itselleni lupauksen, etten lainaisi uusia kirjoja ennen kuin kaikki lainakirjat olisi luettu. Nyt olenkin urakalla käynyt niiden kimppuun. Laiskuus yllätti kuitenkin minut ja päätin kokeilla tämän kirjan kohdalla äänikirjaversiota. Äänikirja vei mennessään ja uskonkin etten olisi saanut luettua tuota fyysistä versiota kirjasta. Tai ainakin siihen olisi mennyt kauan. Tähän äänikirjaformaatti sopi loistavasti kirjan kuvailevan tekstin takia. Pidin teoksesta niin paljon, että minulla on todellisia vaikeuksia kirjoittaa siitä mitään. Miten pystyisin selittämään, mikä kirjassa vetosi?  

Viehätyin Nellan kehityksestä tarinan edetessä. Kirjan alussa Nella on jotenkin vähän hukassa oleva nuori tyttö, kun hänet suorastaan paiskataan keskelle uutta elämäänsä. Nella yrittää täyttää kaikkien odotukset, kuinka olla hyvä vaimo puolet vanhemmalle miehelleen, ja odottaa  vastaavasti omien toivomustensa täyttymistä. Tarkkaavainen Nella oppii luovimaan näiden uusien ihmisten keskellä ja saa selville monia salaisuuksia, osittain miniatyristin lähettämien pakettien ansiosta. Mitä pidemmälle tarinassa edetään sitä enemmän Nella joutuu ottamaan vastuuta ja tekemään vaikeitakin valintoja.

Myös Johanneksen sisko Marin on mielenkiintoinen hahmo. Hän pitää taloa rautaisessa otteessaan ja tuntuu siltä, että hän suhtautuu Nellaan kuin välttämättömään pahaan. Marinilla tuntuu olevan kaikki langat käsissään, joista hän on kutonut aikamoisen salaisuuksien verkon. Hänellä on myös paha taipumus sekaantua veljensä liiketoimiin, mikä ei 1600-luvun Amsterdamissa ole oikein  soveliasta naiselle.

Toisaalta on harmittavaa, että Johannes jää kirjassa tavallaan sivuhahmoksi vaikka kirjan mullistavin ja kutkuttavin juonenkäänne kietoutuu juuri hänen ympärilleen. Johannes on  monimutkainen hahmo. Kirjassa hän jää valitettavan etäiseksi, mutta käy ilmi, että Marin ei ole perheessä ainoa jolla on valtavia salaisuuksia. Johannes on Amsterdamilainen menestyvä kauppias, joka nauttii kansan suosiosta. Menestys ei kuitenkaan suojaa Johannesta kateellisilta ja panettelijoilta.

Mystinen miniatyristi on jännä hahmo. Hän on aina jossain lähettyvillä, varjoissa. Tuntuu, että miniatyristi tietää kaupungin ihmisistä kaiken, mikä on salaisuuksien täyttämässä Amsterdamissa todella pelottavaa. Haluaako hän pahaa ihmisille ja, mitä hän lähettämillään paketeilla vihjaa? Salaisuudet alkavat paljastua, käykö niin myös miniatyristille itselleen?

Luojan tähden, hän miettii. Mitä ihmettä tämä oikein on? Näin pitkälle miniatyristi ei ole mennyt vielä kertaakaan. Pieni kultainen avain, keinuva kehto, kaksi koiraa  – kaikki ne voisivat kuulua perustellusti kauppiaan kodin mukavaan elämään. Mutta tämä – nämä nuket ovat jotakin muuta. Mistä se nainen on voinut tietää, mitä Marinilla on vaatteiden alla ihoa vasten, miten hän voi tietää, että Peebo on karannut häkistään?     (s.188)

Nukkekaapista ei puutu yllättäviä käänteitä, tuntuu että niitä on vastassa jatkuvasti. Tarina on täytetty petoksilla, rakkaudella ja epätoivolla, ja nämä asiat pitävätkin lukijan otteessaan. Ja koska kirjan teksti on hyvin kuvailevaa, oli kuin olisi itse päässyt keskelle 1600-luvun Amsterdamia. En ole aikaisemmin törmännyt mihinkään tämän tyyliseen romaaniin. Enkä ole yhtään yllättynyt, että kirjasta on tehty myös tv-sarja. Suosittelen kirjaa historiasta ja ihmissuhdedraamoista pitäville. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti