22. tammikuuta 2017

Riikka Ala-Harja – Reikä

Kirjan tiedot
Kirja: Reikä
Kirjailija: Riikka Ala-Harja
Kustantaja: Like
Julkaisuvuosi: 2013
Sivumäärä: 154 








Reikä on tarkkaan havaintoon perustuva, herskyvän runsas novellikokoelma. Siinä tarkastellaan elämää ja sen nurjaa ihanuutta monista kulmista, monin silmin. Samalla kun katsotaan ulos, katsotaan sisään – häpeämättä kuin Facebookin seinää. 

***

Tartuin tähän kirjaan ihan vain sen takia, että tässä oli kivan näköinen kansikuva. Se niin sanotusti hyppäsi silmille kirjaston palautushyllyltä. Kirja on myös ensimmäinen lukemani novellikokoelma, joten oli mielenkiintoista kokeilla minkälainen lukukokemus tästä kirjasta muodostuisi. Reikä on Ala-Harjan ensimmäinen novellikokoelma. Jotkin lukijoista voivat tunnistaa Ala-Harjan ennestään sillä kirjailijan kirjoittama Maihinnousu oli Finlandia-ehdokkaana vuonna 2012.

Ala-Harjan kirjoitustyyli on tässä kirjassa hyvin ytimekästä ja paikoin voi jopa tuntua, että teksti on vähän töksähtelevää. Tämä ei kuitenkaan häirinnyt niin paljon, että lukeminen olisi jäänyt kesken. Novellit käsittelivät kunkin henkilön elämää ja etenkin sitä osaa, mitä jokainen tunsi elämästään puuttuvan, oli se sitten rakkautta, välittämistä, työtä yms. Jokaisen henkilön elämässä oli ammottava aukko, reikä.

Lempinovellikseni muodostui lopulta Kaatopaikka, joka kertoo naisen kokemasta eron jälkeisestä tunnetilasta. Novellissa on hyvin saatu kiteytettyä naisen tunteet ja myös hahmon kehitys novellin aikana sai hymyn huulille. On mahtava taito saada muutamaan sivuun sisällytettyä jonkin henkilön elämää mullistava hetki.

Odotin kirjalta enemmän humoristista otetta, mutta yllätyin kun kirja olikin enemmän sellainen.. hmm.. raadollisen rehellinen ja vähän jopa alakuloinenkin. Kirja pitäisi ehkä lukea uudestaan, että kerrontaan ja huumoriin pääsisi enemmän sisälle. Ensimmäiseksi lukemakseni novellikokoelmaksi kirja oli ihan ok, mutta tuskin luen kirjaa uudestaan. Hyvää novellikokoelmissa on se, että lukemisen voi jaksottaa helposti sillä novellit ovat suhteellisen lyhyitä. Ehkä tutustun nyt enemmänkin novellien maailmaan. 

2 kommenttia:

  1. Olisiko sinulla suositella jotain hyvää novellikokoelmaa? Tuntuu siltä, että tästä ei ehkä kannata aloittaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm... Näin yhden novellikokoelman lukeneena vähän vaikea sanoa, mutta omalla lukulistallani on ainakin Magdalena Hain "Haiseva käsi", josta mm. Mira oli tehnyt postauksen omaan blogiinsa. http://neverendingly.blogspot.fi/2016/12/magdalena-hai-haiseva-kasi-ja-muita.html

      Poista