2. marraskuuta 2017

Hannu Mäkelä – Voimalla seitsemän pöllön

Kirjan tiedot
Kirja: Voimalla seitsemän pöllön
Kirjalija: Hannu Mäkelä
Kuvittaja: Elina Warsta
Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2017
Sivumäärä: 119

Isopöllö päättää muuttaa Suurkorven omaksi valtakunnakseen ja alistaa toiset pöllöt alamaisikseen. Tämä ei ole helppoa, sillä muilla pöllöillä on asiasta omia ajatuksia ja ne vastustavat hanketta kukin tavallaan. Kaiken lisäksi metsään muuttaa yllättäen suuri harakkaparvi. Miten tulijoiden kanssa tulla toimeen, siinäpä kysymys johon ei seitsemän pöllön voiminkaan saada heti vastausta.

*** 

"TÄMÄ KUTSU ON VAIN SINULLE! Metsäämme on saapunut suuri Onni. Suurkorpemme muuttuu uudeksi mahtavakunnaksi. Tule keskiöölillä niittyaukealle ja kuule lisää tästä henkkeesta. Äänestämme myös tulevan valtavakuntamme nimestä sekä sen halitsijasta. Jokaisella on yksi änni ja yksi ehostus. Tillaisuuessa ilmainen virvoitustarjoomus, jonka jälkeen seuraa vielä tuntitanssia." 
                                                                                       Voimalla seitsemän pöllön, s. 43 

Tämän kirjan muovittamisessa menikin rutkasti aikaa, kun huomasin selaavani kirjan kuvitusta ja saatoin samalla lukea lauseen sieltä lauseen täältä. Kirja on kaunis niin monella tavalla. Sekä Warstan hienot kuvitukset että Mäkelän mukaansa nappaava teksti teki lukijaan vaikutuksen. 

Kirjassa pöllöt ovat vähän pöllöjä ja jokaisella pöllöllä on hauskat ominaiset piirteensä. On Isopöllö, vähän suuruudenhullu ja itserakas huuhkaja, joka kaikessa mahtavuudessaan on kuitenkin hiukan yksinäinen. Tämä pohjimmiltaan ajaakin sen alistamaan kaikki muut pöllöt sen alamaisiksi. 
Pienin metsän pöllöistä on linnunpöntössä asustava Jade, jonka höyhenpeite on kateuden vuoksi saanut ikävän vihreän sävyn. 

Eksotiikkaa metsään tuova seurallinen Kookos-neiti on taas pirteä tuulahdus ulkomaita. Mausteista ruokaa rakastava Kookos on muiden pöllöjen joukossa oikea kummajainen ja kummallisuutta lisää sekin seikka, että Kookos on vegaani. 

Täysin Kookoksen vastakohta on Puupöllö, jolta puuttuu täysin kaikenlaiset sosiaaliset taidot. Puupöllö saattaa töksäyttää kaiken mitä mieleen juolahtaa suoraan päin naamaa. Pöllö onkin harmittavan suorapuheinen, sillä lähestymisyritykset erääseen hentoon Jadeneitoon näyttävät tyssäävän alkumetreillä. 

Metsän runoilijana tunnetaan jäyhä Kivipöllö,  kun taas metsän terveydenhuoltoa pitää pystyssä suuri vaalea Valkopöllö. Viimeinen pöllöistä, vanhin ja viisain pöllö on Kaleva. Tämä Pariisissa syntynyt Väinämöistä muistuttava pöllö on oikea metsän taiteilija.

Metsän rauhaa tulee tosiaan häiritsemään äänekäs harakkaparvi, joka sekoittaa myös Isopöllön valtakunnan perustamis hankkeen. On keksittävä jokin keino harakoiden häätämiseksi vai olisiko tarjolla muitakin mahdollisuuksia?

Kirjan teksti oli hienon kuvailevaa ja kirjan lukikin suhteellisen nopeasti. Tykkäsin tosi paljon siitä, että pöllöt olivat keskenään niin erilaisia ja miten hienosti pöllöjen välisiä suhteita oli kirjassa kuvailtu. Kirjan teemoina voidaan pitää tasa-arvoa ja myös diktatuuria. Aiheita käsitellään teoksessa hienosti juuri lapsille sopivalla tavalla. Suosittelisin kirjaa kolmosluokkalaisista eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti