25. marraskuuta 2016

Kristin Cashore – Syntymälahja

Kirjan tiedot
Kirja: Syntymälahja
Kirjailija: Kristin Cashore
Suomentaja: Maria Lyytinen
Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2009
Sivumäärä: 445 
Palkinnot: Mythopoeic Award (2009)






Lady Katsan silmät ovat eri paria, toinen vihreä, toinen sininen. Kahdeksanvuotiaasta hän on tiennyt olevansa erilainen. On muita tyttöjä, joiden erityiskyky on hoitaa eläimiä tai tanssia kuin enkeli. Mutta Katsan kyseenalainen lahja on tappaminen. 
Hänen enonsa, kuningas Randa, löytää nopeasti Katsan taidoille käyttöä ja kouluttaa tästä taistelijan. Jo teini-ikäisenä hän on soturiprinsessa, joka korvaa kokonaisen armeijan. Katsa ei kuitenkaan haluaisi enää tappaa, mutta kuinka hän voi vastustaa kuninkaan käskyjä?
Sitten yksi Seitsemän kuningaskunnan prinsseistä katoaa, ja Katsa saa tehtäväkseen etsiä hänet. Hän tutustuu Po-nimiseen poikaan, ensimmäiseen ihmiseen, josta on hänelle vastusta taistelussa. Mutta Posta ei ota selvää. Mitä hän oikein haluaa Katsasta?

*** 

Katsa, kirjan päähenkilö, on vahvaluonteinen nainen, joka on tottunut elämään miesten hallinnoimassa maailmassa. Häntä pelätään, minne ikinä hän meneekin, sillä huhut Katsan hirmuteoista ovat kantautuneet Randan (Katsan enon) ansiosta kauas, jopa muihin kuningaskuntiin asti. Tämän takia Katsa tuntee olevansa usein yksin ja jopa inhoaa itseään oman erityistaitonsa vuoksi.  Tekemistään hirmuteoista huolimatta Katsa on hyväsydäminen ja on siksi perustanut muutaman luotetuimman ystävänsä kanssa neuvoston, joka auttaa apua tarvitsevia kansalaisia. Katsa on luonteeltaan kiivas ja tunnepuolella kovinkin hämmentynyt.

Po on yksi Seitsemän kuningaskunnan prinsseistä, jolla on kannettavanaan oma erityistaitonsa, leiviskänsä. Po tuntuu olevan ensimmäinen ihminen, joka ei pelkää Katsaa, ja joka antaa kerrankin Katsalle vastusta taisteluharjoituksissa. Po on hyvin tarkkaavainen, lämmin ja jopa hiukan veikeä hahmo. Ensimmäistä kertaa Katsa pystyy solmimaan syvemmän tason ystävyyssuhteen ilman pelkoa siitä, että häntä käytettäisiin röyhkeäksi hyväksi. Suuri salaisuus kuitenkin varjostaa tuoretta ystävyyssuhdetta.

Tapahtumat sijoittuvat Seitsemän kuninkaskunnan alueelle ja kirjan ensimmäisiltä sivuilta löytyykin kartta, joka kuvaa kyseessä olevaa maailmaa. Kirjan kerronta on sujuvaa ja helppolukuista, ja tarina suorastaan tempaisee mukaansa. Kirja kuuluu kerronnaltaan korkeaan fantasiaan, sillä sen tapahtumat sijoittuvat kokonaan täysin kuvitteelliseen maailmaan. Tapahtumat eivät kirjassa sijoitu vain yhteen paikkaan vaan quest-fantasian tavoin myös tapahtumapaikat vaihtuvat tiuhaan henkilöhahmojen ollessa koko ajan liikkeessä.

Lukukokemuksesta puhuu puolestaan se, että olen lukenut tämän kirjan jo varmaan kaiken kaikkiaan viisi kertaa. Tämä vaan on niin hyvä! Mielenkiintoiset henkilöhahmot, seikkailun tuntu ja romantiikka vetoaa puoleensa ainakin minua. Syntymälahja on ensimmäinen osa Graceling Realm -sarjaa, mutta kahta seuraavaa osaa ei ole suomennettu lainkaan.  Toivottavasti löydän seuraavat osat jostain, että pääsen lukemaan! Tämä kirja on Kristin Cashoren esikoisteos ja on myös voittanut parhaan nuorten fantasiakirjan Mythopoeic Award -palkinnon 2009.

Sarjan seuraavat osat: 
Fire
Bitterblue 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti